Pohjoinen X-Road trilogia - Viron, Suomen ja Islannin yhteinen digitaalinen alusta

Updated: Jun 28, 2018


X-Road lähti liikkeelle Virosta jo liki 20 vuotta sitten, koska Viro otti X-Roadin tuotantokäyttöön jo 2001. Sittemmin myös Suomi otti saman alustan julkisen sektorin käyttöön 2015. Nyt kesällä 2016 myös Islanti liittyy joukkoon.


Suomessa X-Road tunnetaan nimellä Suomi.fi -palveluväylä. Palveluväylä perustuu APIen hyödyntämiseen. Tällä hetkellä virallisesti tuetaan vain SOAP teknologiaa, mutta jo vuonna 2015 on kehitetty gateway ratkaisu REST rajapinnoille.


20 vuotta sitten ei ollut hajuakaan API tai alustataloudesta, jotka nykyään ovat keskeisiä liiketoiminnan ja palveluiden kehittämisessä.

Kuitenkaan kyseinen “lisuke” ei ole noussut merkittävään rooliin ainakana toistaiseksi. Keskustelua REST tuen virallistamisesta ja mukaan tuomisesta palveluväylä kontekstiin (vaikkei välttämättä suoraan väylään) on ollut käynnissä muutaman vuoden. Nyt aika tuntuu olevan kypsä REST tuen toteuttamiselle.


Jos X-Roadin päivitystä alusta- ja API-talouden aikakauteen ei tapahdu, on trilogian lisäksi edessä myös tragedia

Aika päivittää näkökantoja ja toteutusta


Kysymys kuuluu että tapahtuuko se liian myöhään? Onko aika päivittää liki 20 vuotta sitten tullut hyvä ajatus ja toteutus tähän päivään? Tarpeet ja odotukset ovat muuttuneet. 20 vuotta sitten ei ollut hajuakaan API tai alustataloudesta, jotka nykyään ovat keskeisiä liiketoiminnan ja palveluiden kehittämisessä.


Kansainvälinen X-Road tapahtuma syyskuussa


Syyskuussa on jälleen perinteiset X-Road Community päivät, joihin osallistun kolmatta kertaa. Tällä kertaa sain X-Road kehitystä koordinoivan NIIS kautta kutsun pitää esityksen “X-Road and API Economy”. Yhteisen toimijan perustaminen tänä vuonna olikin yksi merkittävä askel X-Roadin jatkon kannalta, koska siten alusta "irroitettiin" Virosta lopullisesti.


REST rajapinnat ovat olleet jo vuosia oletusarvoinen toteutustapa rajapintojen kohdalla erilaisten alustojen kuten Google ja Amazon kohdalla. Silti julkinen sektori on pitänyt kiinni SOAP teknologiasta. Tämä on todennäköisesti aiheuttanut vähäisempää kiinnostusta palveluväylää kohtaan. SOAP ei kiinnosta ja sen kanssa työskentely koetaan monesti epämiellyttäväksi.


Tietenkään rajapintojen teknologia ei ole ainut tekijä, jota kannattaa tuijottaa ja vähiten hirttäytyä siihen. Nopeus on valttia nykyaikaisessa palvelukehityksessä ja maailmanluokan kehittäjäkokemus on olennainen osa menestystä. Palveluväylän kohdalla kehittäjäkokemus ei ole kohdallaan. Rajapintojen käyttöönotto on liian kankea. Lisäksi pelkät dataa tarjoavat rajapinnat eivät enää riitä.


X-Road ei vastaa API- ja alustatalouden vaatimuksia. Palveluväylä itsessään ei ole riittävä eikä puritaanisesti ajatellen ole vielä alusta, vaan vain tiedonsiirron kehikko. Palveluväylään liitetyt ja sen ympärille lisätyt palvelut kuten tunnistusratkaisu yhdessä väylän kanssa muodostavat alustan. Olennaista on löytää keinot tuoda väylä ja tukevat palvelut yhteen saumattomana toisiaan tukevana kehittäjäystävällisenä kokonaisuutena.


Data ja datan liikkuminen sekä uudelleenkäyttö on olennaista alustataloudessa. Nyt X-Road kohdalla tämä tuntuu jääneen kumppani-API tasolle. X-Road hallinnassa olevat rajapinnat ovat kumppanirajapintoja. Miten sitten hoidetaan julkiset rajapinnat ja avoimen datan rajapinnat? Ei riitä, että kansallisesti tai pohjoismaiden tasolla tarjotaan ratkaisu yhteen "APIen siivuun".Esitykseni otsikolla "X-Road and API Economy"


Tulen omassa puheenvuorossani näillä näkymin esittämään kriittisen näkökulman X-Road ratkaisuihin. Tulen vastaamaan kysymyksiin:

  1. Miksi X-Road nykyisessä muodossaan ei vastaa API -talouden vaatimuksia ja odotuksia?

  2. Miten taklata standarditon REST rajapintojen villi viidakko?

  3. Miten toiminnalliset APIt muuttavat pelikenttää?

0 views

©2018 by apitalisti
 

Yhteystiedot

Brändit

Apitalist is registered trademark of APInf Ltd

APIOps is registered trademark of Osaango Ltd and APInf Ltd

Tilaa kirja

API -talous 101 -kirja Alma Talent kaupassa!

Podcast

"Opi tuntemaan API -asiakkaasi" podcast -sarja

Lue lisää!