Podcast: Sisäisten rajapintojen rooli Cargotecilla - vieraana integraatioarkkitehti Jari Axen


Podcastin aiheena on sisäiset APIt. Mikä on niiden asema API -taloudessa? Onko jatkossa enää sisäisiä rajapintoja? 
Useimmat yritykset kehittävät ja käyttävät enemmän sisäisiä rajapintoja kuin ulkoisia. Rajapinnat jotka näkyvät julkisina ovat vain jäävuoren huippu. Pinnan alla on moninkertainen määrä rajapintoja. Sisäisellä API-kehityksellä saavutetaan kustannustehokkuutta, kun taas julkisella APIlla ja kumppani-APIlla lisää liikevaihtoa ja asiakasuskollisuutta. Vai onko näin? Jari Axen kertoo podcastissa ison konepajateollisuutta edustavan Cargotecin näkökulmasta APIen merkityksen arkkitehtuurille ja liiketoiminnalle.


Jakso kuunneltavissa muun muassa Soundcloud kautta. Jaksot löytyvät myös muilta alustoilta "Opi tuntemaan API -asiakkaasi" nimellä.


Miten sisäinen rajapinta eroaa julkisesta rajapinnasta?


Sisäisissä rajapinnoissa tietosisältö on usein joiltain osin erilaista kuin ulkoisissa. Sisäistä APIa käytetään usein oman yrityksen palveluiden kehittämiseen. Viimeistään ensimmäisen mobiilisovelluksen käyttöönotto monesti tekee sisäisestä APIstasi tahattomasti julkisen Sisäiset APIt eivät usein jää vain sisäiseen tai ainakaan sisäverkon sisäiseen käyttöön. Siksi tietoturva kannattaa laittaa alusta asti kuntoon.


Varmastikin on toimialoja, joilla sisäiset APIt tulevat olemaan puhtaasti sisäisiä kuten esimerkiksi turvasektori, sosiaali- ja terveysala sekä valtion salaisuudet. Muulta osin voi kysyä onko kohta enää sisäisiä ja julkisia rajapintoja? Kuitenkin sisäisen ja ulkoisen käytön raja saattaa olla yhä epäselvempi, kun hajautettu tiedonhallinta (esimerkiksi lohkoketjut), pilviratkaisut ja verkostomaisten liiketoimintamallien käyttö laajenee digitalisaation myötä.

Olennaista ei ole kohta että kuka sitä rajapintaa käyttää tai tietää sen olemassa olosta

Olennaista on että kuka pääsee mihinkin tietoon, toimintoon tai resurssiin käsiksi APIn kautta.


Visma Sign esimerkkinä, heillä julkinen ja kumppani-API on samassa. Kumppani saa käyttöönsä enemmän toimintoja APIn parametrien avulla, joten enemmän kyse on juuri siitä pääsee mihinkin tietoon, toimintoon tai resurssiin käsiksi APIn kautta. Voi karrikoiden sanoa, että päädytään käyttöoikeuksien hallinnan pariin sen sijaan että tehtäisiin oma API julkiseen käyttöön ja toinen API kumppaneille.


Vieraana integraatioarkkitehti Jari Axen Cargotecilta


Tässä jaksossa vieraana on Jari Axen, joka toimii integraatioarkkitehtinä Cargotecillä. Kuuntele mitä ajatuksia tämä alustus hänessä herätti ja miten Jari näkee sisäisten rajapintojen aseman ennen ja nyt. Lisäksi lopussa Jarin avainviesti samassa asemassa oleville siitä mikä on suurin haasteesi. Se ei liitty teknologiaan vaan aivan muuhun.


Jakso kuunneltavissa muun muassa Soundcloud kautta.


Keskustelu jatkuu #APITalousPodcast hashtagin alla Twitterissä ja LinkedIn:ssä.

©2018 by apitalisti
 

Yhteystiedot

Brändit

Apitalist is registered trademark of APInf Ltd

APIOps is registered trademark of Osaango Ltd and APInf Ltd

Tilaa kirja

API -talous 101 -kirja Alma Talent kaupassa!

Podcast

"Opi tuntemaan API -asiakkaasi" podcast -sarja

Lue lisää!