Podcast: Nordea fintech -yritysten ketteränä kumppanina

Tapasin Nordean Open Banking tiimin Janne Uggeldahlin ja Ville Lauttamuksen lokakuun alussa Vallilassa. Tapaaminen sovittiin jo APItalous101 -kirjan julkistusjuhlissa ja päätettiin silloin tehdä jakso ”Opi tuntemaan API -asiakkaasi” podcast sarjaan.PSD2 oli käynnistävä momentti – mutta Nordea ei jää siihen


Nordea lähti alkuun PSD2 (maksupalveludirektiivi) tielle compliance näkökulmalla. Tarvitaan rajapintoja ja huomattiin että tarvitaan platformi ylläpitämiseen. Jääminen minimitoteutukseen ei tuntunut järkevältä, vaan looginen hyppy oli laajentaa katsantoa P2D2:sta pidemmälle.


Pankit ovat perinteisesti pitäneet ovet kiinni - meidän data ja sovellukset (appsit), käyttäkää niitä. Jatkossa tilanne on toinen – aito asiakaskokemus voittaa. Jatkossa kuluttaja voi valita haluamansa sovelluksen.


APIt, ketterät menetelmät ja kumppanit


APIt tuo ketteryyttä - väitetään. Pelkästään APIt ei riitä vaan tuotantoprosessit pitää myös ketteröittää. Ketterien menetelmien käyttö organisaation laajuisesti on tarpeellista mutta isommissa organisaatioissa on kymmeniä ellei satoja projekteja menossa ja niiden synkroinointi on ratkottava.


Nordealla katsantokanta on ettei tarvitse olla parhaita kaikessa, kunhan me ollaan ykköspartneri. Meidän ei ole pakko keksiä killeri sovelluksia, kunhan ollaan mukana. Nordea pystyy tuomaan pöytään 11 miljoonaa asiakasta pohjoismaista fintech partnerille.


Näiden yhdistelmänä – APIt, ketterät menetelmät ja kumppanit- syntyy kyvykkyyttä reagoida PSD2 aiheuttamaan liikkuvaan maaliin. Eikä ketteryyden hyödyntäminen rajoitu vain PSD2 vaatimusten täyttämiseen vaan palvelee Nordeaa myös laajemmin.


Kehittäjäkokemus avaintekijä – nopeasti ulos


Kehittäjäkokemus (DX) oli alun alkaenkin tärkeää Nordea Open Banking tiimille. Toisin sanoen asiakas on myös sovelluskehittäjä eikä vain se perinteinen loppukuluttaja. Kummatkin luonnollisesti ovat tärkeitä ja loppukuluttajien hyvä kokemus on arvoketjun tärkein osa. Kehittäjiä hellimällä ja kuuntelemalla saadaan parempia lopputuloksia loppukuluttajille ja nopeammalla aikataululla. Tärkeää oli päästä ulos mahdollisimman nopeasti ja ilmaista Fintech yrityksille että Nordea on halukas tekemään yhteistyötä ja partneroitua.


Ensimmäinen askel kehittäjäportaalissa oli kerätä sähköpostiosoitteita ja sitten kysellä että mitä kehittäjät haluaisivat että siellä portaalissa olisi. Tämäkin oli uutta Nordealla. Ei ennen ole menty julkiseksi millään keskeneräisellä. Tässä tapauksessa ei ollut kyse edes keskeneräisestä vaan paljon pienemmästä.


Kokemus oli silti positiivinen. Osa palautteesta vahvisti Nordean tekemiä olettamuksia ja lisäksi nousi uusia asioita, joita ei oltu osattu ottaa huomioon.


Sovelluskehittäjät kuulivat Nordean viestin ja siitä todisteena sadat ilmoittautumiset ensimmäisten päivien aikana. Syyskuussa 2018, kehittäjäportaalissa oli jo yli 2500 kehittäjää. Tiimiä tämä rynnistys auttoi edistämään API asiaa oman talon sisällä.


Sisäinen evankelisointi


APIen kehittäminen on monesti IT -lähtöistä, mutta Nordealla oli alusta lähtien business ja IT samassa tilassa – saman pöydän ympärillä. PSD2 on vielä hyvin liikkuva maali, ei tiedetä mihin se päätyy. Busineksella API -tietämys oli vähäistä, IT porukka tiesi ja koulutti. Terminologia on ongelmallinen ja monesti synnyttää seinän. Kun puhutaan APIsta, sanaan liittyy monta merkitystä ja monesti sanassa on latausta.


Liiketoiminnan mukaan ottaminen johti hyvään tulokseen ja nopeaan etenemiseen. Onnistumiset ruokkivat nälkää ja lisäävät vauhtia. Sisäisesti nousi tarve tehdä sisäistä API evankelismia ja viedä sanomaa. Isoissa organisaatioissa muutos on hidasta ja vie aikaa, joten evankelismia pitää jaksaa tehdä.


Kuuntelee loput podcastista


Muun muassa näistä ja monista asioista puhuttiin #APItalousPodcast jaksossa Nordean Open Banking tiimin kanssa. Kuuntele jakso haluamastasi podcast virrasta (soundcloud, itunes, overcast, podcast addict, pocket casts).


Jakso julkaistaan 23.10.2018


Jakso soundcloud -alustalla


Tule vieraaksi

Onko teidän yrityksellänne API tai käytettäkö niistä osana liiketoimintaanne? Jos näin, niin buukataan teille aika podcastiin. Ota rohkeasti yhteyttä.


©2018 by apitalisti
 

Yhteystiedot

Brändit

Apitalist is registered trademark of APInf Ltd

APIOps is registered trademark of Osaango Ltd and APInf Ltd

Tilaa kirja

API -talous 101 -kirja Alma Talent kaupassa!

Podcast

"Opi tuntemaan API -asiakkaasi" podcast -sarja

Lue lisää!