Koodin kierrätyksestä API-tuotteiden uudelleenkäyttöön

Avoin lähdekoodi on tuottanut maailmaan paljon hyvää. Yritykset käyttävät avointa lähdekoodia jo useimmissa palveluissa. Julkinen sektori on siirtynyt yhä enemmän avoimen lähdekoodin käyttöön ja työn tilaajana useasti vaatii lopputuloksen olevan avointa lähdekoodia. Ajat muuttuvat ja sitä myöten myös kierrätys ICT alalla muuttuu. Kierrätys ja kiertotalous on Suomessa muutenkin hyvässä huudossa.

API:en käyttö myös "pakottaa" eri toimijat toimimaan ekosysteeminä

Nykyään sovellus- ja palvelukehitys on siirtynyt yhä enemmän ohjelmointirajapintojen eli API:en varaan. Sen sijaan, että koodataan joku toiminto kuten esim käyttäjien rekisteröityminen tai tunnistaminen tai karttakomponentti itse, käytetään 3. osapuolen API:a, joka tuottaa ratkaisun. Toimintatavalla on merkittäviä etuja (toki myös riskejä) ja yksi niistä on lyhyempi sovelluksen kehittämiskaari eli palvelu saadaan nopeammin markkinoille.

API:en myötä on siirrytty koodin kierrättämisestä palvelujen uudelleenkäyttöön.

Olemme siis siirtyneet (tai osittain siirtymä vielä tapahtumassa) kiertotalouteen ICT -ratkaisuissa. Lähdekoodin lisäksi uudelleen käytetään palveluita (API) osana isompaa loppuasiakkaalle suunnattua palvelua. Koodin uudelleenkäyttöön verrattuna API:t voivat tarjota nopeamman tavan toteuttaa haluttu toiminnallisuus. API:en käyttö myös "pakottaa" eri toimijat toimimaan ekosysteeminä; kellään ei ole kaikkia tarvittavia toimintoja vaan niitä "lainataan" toisilta (joskus maksua vastaan).Riskit tulevat etujen mukana. Onko käyttämiämme ohjelmointirajapintoja olemassa ensi viikolla? Ovatko ne luotettavia? Miten niiden käytöstä vaaditut maksut kehittyvät? Muun muassa edellä mainittuja kysymyksiä on syytä pohtia, kun ottaa käyttöön 3. osapuolen ohjelmointirajapintoja osana oman palvelunsa asiakaskokemusta ja -polkuja.

0 views

©2018 by apitalisti
 

Yhteystiedot

Brändit

Apitalist is registered trademark of APInf Ltd

APIOps is registered trademark of Osaango Ltd and APInf Ltd

Tilaa kirja

API -talous 101 -kirja Alma Talent kaupassa!

Podcast

"Opi tuntemaan API -asiakkaasi" podcast -sarja

Lue lisää!