APIOps käyttö yleistyy nyt globaalisti

Arvostettu Dion Hinchcliffe työsti työryhmässä Modern Government Open API Reference mallin. Mallissa katseeni osui APIen tuottamisen automatisointiin. Sieltä paljastui 2015 lanseeraamani termi APIOps (DevOps for APIs). Kuvasta ei voi tarkkaan sanoa, missä merkityksessä termiä käytettiin, mutta paikka kaaviossa vaikuttaa oikealta ja tarkennus “DevOps for APIs” osoittaa, että perusajatus on ymmärretty oikein.


Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun globaalit vaikuttajat ovat ottaneet termin omakseen ja käyttävät sitä omissa esityksissään ja kehikoissa. Termin päätyminen Dion kaltaisen vaikuttajan julkiseen Twitter viestintään on silti merkittävä paalu.


APIOps lähestymiskulma APIen tuottamiseen ja hallinnointiin oli yllä olevassa kuvasssa alhaalta ylös ja jossain määrin roolitukset prosessissa. Päädyin APIOps termiin, koska se oli luonteva johdannainen DevOps:sta. Toisaalta APIen tuottamisessa oli jotain omaa ja erityistä suhteessa muuhun palvelutuotantoon, joka ilmeni Kin Lanen työssä. Kin rakenteli ajatusta ja analogiaa metrokarttojen ja APIen hallinnoinnin välille. APIOps tarkoitus lyhyesti on:APIOps Cycles toi mukaan asiakas- ja liiketoimintanäkökulman


Sittemmin 2016 aloin viettämään aikaa Marjukka Niiniojan kanssa. Hän toi ajatuksen liiketoimintalähtöisyydestä mukaan APIOpsiin. Koska itselläni on myös startup taustaa, ei lean canvas ja asiakaslähtöisyys ollut minullekaan outoa asia.


Kypsyttelimme ajatuksia ja lopulta Marjukka naulasi APIOps Cycles mallin ensimmäisen version, jossa yhdistyi APIOps automatisointi (työkalu ja rooli sekä tekniikkaa fokus) sekä liiketoimintalähtöisyys. APIOps Cycles metodi lähestyy artikkelin alussa olevaa Dion Hinchcliffen kuvan keskiötä oikealta ylhäältä, koska lähtökohta on asiakkaan tarpeet ja miten ne ratkaistaan.


0 views

©2018 by apitalisti
 

Yhteystiedot

Brändit

Apitalist is registered trademark of APInf Ltd

APIOps is registered trademark of Osaango Ltd and APInf Ltd

Tilaa kirja

API -talous 101 -kirja Alma Talent kaupassa!

Podcast

"Opi tuntemaan API -asiakkaasi" podcast -sarja

Lue lisää!